Lélegzetvétel

Hosszú évek óta folyamatosan a kiesés ellen küzd a Blackpool. 2013 elejétől a másodosztályban, idén augusztus óta pedig már a harmadik ligában. A helyzet most is ez, hiába veretlen már negyedik meccse a csapat, az a bizonyos vonal még mindig ijesztően közel van. Ennek ellenére néha érdemes néhány percre megpihenni, s elégedetten hátradőlni: a 2. helyezett Gillingham elleni tegnapi győzelem után például megérdemelten tehettük ezt.

0 Tovább

Nagy győzelem a második helyezettel szemben

Szörnyen hideg időben igazán meleg pillanatok vártak szombat délután a Blackpoolra a Bloomfield Road-on: a tabella második helyén álló, így a feljutásra hajtó Gillingham érkezett ebben a bajnoki fordulóban. Végül az első félidő végén értékesített Redshaw-tizenegyessel összejött a nagy győzelem, miközben az esélyesebb Gillinghamnek az egész mérkőzésen nem volt kaput találó próbálkozása.

0 Tovább

Nehéz meccs jön

A három meccse veretlen Blackpool FC csapatára szombat délután négykor ismét egy igen kemény ellenfél vár: a tabella második helyén álló, a feljutásra leginkább esélyes gárdák sorába tartozó Gillingham látogat a Bloomfield Roadra. Ez azt jelenti, hogy zsinórban harmadszor kerülünk szembe élcsapattal, s a Walsall, majd a Sheffield United elleni döntetlenek után sokan gondolják úgy Blackpoolban, hogy az iksz a Gills ellen sem lenne rossz eredmény.

0 Tovább

Csarnoklakók X. - Allan Brown

A Blackpooli Hírességek Csarnokába az 1950-es évek labdarúgói közül utolsóként Allan Brownt, a skóciai Kennoway-ben 1926. október 12-én született támadót választották be. A 178 cm magas Brownnak nem a Blackpool volt az első klubja: pályafutását szülőföldjén kezdte, a kennowayi ifiévek után 1944 és 1950 között az East Fife játékosa volt, ahol 62 meccsen 20 gólt szerzett, 1950-ben pedig csapatával megnyerte a skót Ligakupát.

0 Tovább

Vegyes érzelmek

Nehéz körülmények közt nehéz ellenfél várt a Blackpoolra kedd késő este a Bloomfield Road-on. Hideg volt, viharos szél fújt, s zuhogott az eső, ráadásul az osztályozós helyekért hajtó, ebben a ligában kifejezetten erős csapatnak számító Sheffield United érkezett Blackpoolba, soraiban például azzal a Billy Sharppal, aki egyrészt 14 találattal a góllövőlista második helyén áll, másrészt az elmúlt években rendre gólt lőtt a mieinknek. A meccs vége 0-0 lett, s csapatunk jelenlegi helyzetének nehezen megítélhető mivoltát jelzi, hogy az edzők és a játékosok még azt sem tudják eldönteni, hogy elégedettek legyenek-e ezzel a ponttal, vagy sem...

0 Tovább

Egy kedd este gól nélkül

A Scunthorpe 5-0-ás legyőzése, majd a Walsall otthonában a 94. percben megszerzett bravúrpont után jó hangulatban készült kedd késő esti bajnoki mérkőzésére a Blackpool. Ellenfelük a tabella 8. helyén álló Sheffield United volt, akiktől az ősszel igen sima vereséget szenvedtünk el idegenben. Ezúttal nagy, jobbára kiegyenlített csata zajlott, melynek végén gólnélküli pontosztozkodás született a Bloomfield Road-on.

0 Tovább

Csarnoklakók IX. - Harry Johnston

A Blackpooli Hírességek Csarnokába az ötvenes évekből kiválasztott öt labdarúgó közül Mortensen, Matthews és Perry után negyedikként a sziklaszilárd középső védő, Harry Johnston került be, ellensúlyozva némileg a csatárok fölényét, hiszen az említett három focista egytől-egyig a Pool támadósorát erősítette a klubtörténet szempontjából legendás évtizedben.

0 Tovább

Amikor bravúr a döntetlen

Immár évek óta tart a hidegháború a blackpooli szurkolók, valamint a klubelnök Karl Oyston között. Ez mára oda vezetett, hogy rengetegen nem járnak a hazai meccsekre, mondván: ők egy pennyt sem tesznek annak az aljas Oystonnak a zsebébe. Nekik az idegenbeli meccsek maradnak meg lehetőségnek, ahol megtekinthetik a kedvenceiket úgy, hogy ezáltal nem a bojkottált Oystont "támogatják". Bár elvileg több ezren vannak, tegnap délután például 352-en utaztak el Walsallba...

0 Tovább

Ragyogó pontmentés az utolsó pillanatban

Az ősszel a Blackpool hazai pályán éppen a Walsall ellen szenvedte el egyik legcsúnyább idei vereségét: 4-0-ra nyert idegenben is Bukrán Gábor egykori csapata. S mivel a Walsall a második helyen áll a táblázaton, miközben mi a kiesés ellen küzdünk, finoman fogalmazva sem esélyesként utaztunk hozzájuk a mai mérkőzésre. Egészen a 94. percig úgy is tűnt, nem borul a papírforma, de Philliskirk kései találata végül összességében megérdemelt, bravúros pontmentést eredményezett.

0 Tovább

Csarnoklakók VIII. - Bill Perry

A Blackpooli Hírességek Csarnokába az 1950-es évek nagyságai közül Stan Mortensen és Sir Stanley Matthews után harmadikként az 1930. szeptember 10-én született Bill Perryt választották be, aki 1949 és 1962 között közel 400 bajnokin erősítette a Mandarinok támadósorának baloldalát.

0 Tovább

Változások a keretben

Január van, azaz a hónap végéig van lehetőségük a futballkluboknak bevásárolni, új játékosokat szerződtetni, illetve elköszönni azoktól, akikre már nem tartanak igényt. Nincs ez másként Blackpoolban sem, ahol egy játékos eligazolását, illetve egy másik kölcsönvételét jelentették be a napokban.

0 Tovább

Csarnoklakók VII. - Sir Stanley Matthews

A Blackpooli Hírességek Csarnokának lakóit bemutató sorozatunk azon részéhez érkeztünk el, amely talán a leghíresebb, legnevesebb futballista karrierjét ismerteti. Sir Stanley Matthews nemcsak a Blackpool FC, hanem az angol labdarúgás, de a világ futballjának is meghatározó, megkerülhetetlen alakja. Pályafutása korszakalkotó, rekordjai, karrierjének számadatai mai szemmel nézve elképesztőek és megismételhetetlennek tűnnek.

0 Tovább

Tragédiától a felszabadító győzelemig

A "Csípjetek meg!" érzése uralta szombat délután a blackpooli Bloomfield Road nézőterét. Az elmúlt hónapok, évek gyalázatos produkciója okán erőteljesen megcsappant hazai publikum nem hitt a szemének. Nagyon-nagyon régen nem futballozott úgy a csapatuk, ahogy most szegény Scunthorpe ellen, ennek nem is lehetett más a végeredménye, mint egy imponáló 5-0-ás siker, s újra az ellépés a kiesőhelyekről. A Blackpool Gazette persze joggal tette fel a kérdést a mérkőzést értékelő írásában: Hol a fenében rejtőzött eddig ez a teljesítmény?! És honnan tört elő éppen most?

0 Tovább

Csarnoklakók VI. - Stan Mortensen

A Blackpool FC Hall of Fame kitalálói kissé túlzásba vitték a demokráciát és a korrektséget, amikor úgy döntöttek, hogy a Hírességek Csarnokába egyaránt öt-öt tagot választanak be a klub históriájának 1950 előtti időszakából, illetve minden egyes, azt követő évtizedéből. Az aránytalanságra a most kezdődő blokkunk mutat talán rá a legrelevánsabban: a negyvenes évek végén és az 1950-es években sikert sikerre halmozó (3 FA Kupa-döntő egy győzelemmel, bajnoki ezüstérem, folyamatos jelenlét az angol elitligában) Blackpool FC-t nem lehet egy napon említeni pl. a nyolcvanas-kilencvenes évek harmad- és negyedosztály között bukdácsoló árnyalakjaival, akiknek 1983-ban majdnem sikerült még az a szégyen is, hogy a Mandarinok kizuhanjanak az utolsó profiosztályt jelentő negyedik ligából.

0 Tovább

Csodálatos délután

Az angol harmadosztályú bajnokság 27. fordulójának a Blackpool FC indult neki a legkevesebb lőtt góllal. A kiesőhelyen álló csapat ebben a naptári évben még nem szerzett pontot, mindkét bajnoki meccsét 1-0-ra vesztette el. E tények indokolják, hogy a héten a helyzetkihasználás volt leginkább napirenden a Bloomfield Road-on.

0 Tovább

Szétkalapáltuk a Vasat

Az idei naptári évben még nem szerzett pontot a Blackpool FC, így a feladat egyértelmű volt ma délután a Bloomfield Road-on: legyőzni a 15. helyen álló, a Vas (The Iron) becenévre hallgató Scunthorpe United csapatát. S végre a fiúk meg is oldották a rájuk bízott feladatot, nem is akárhogyan, hiszen fantasztikus kezdést követően "szétkalapáltuk a Vasat", kiváló játékkal, rég nem látott produkcióval arattunk ötgólos győzelmet.

0 Tovább

Félidőben a piac

A januári átigazolási időszak feléhez érkeztünk, s a jelek szerint az a nem hozott olyan mozgást Blackpoolban, mint az elmúlt hét. Akkor egyszerre két új igazolást jelentettük be Oldhamből Yeates és Philliskirk személyében, most ilyesmire nem került sor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes lenne a csend a Bloomfield Road környékén.

0 Tovább

Csarnoklakók V. - Georgie Mee

A blackpooli labdarúgás történetének hőskorából, azaz az 1950 előtti időszakból a helyi Hírességek Csarnokába utolsóként a Mighty Atom becenévre hallgató, 168 cm "magas" fedezet, Georgie Mee került be.

0 Tovább

Nyomás alatt

Zsinórban három bajnoki vereséget szenvedett el a Blackpool FC, ami egyrészt azt jelenti, hogy ismét sikerült visszazuhannia a táblázat kiesést jelentő helyeire, másrészt azt, hogy ebben a naptári évben még nem szerzett pontot. Ráadásul mind a Burton Albion elleni idegenbeli, mind a Port Vale elleni hazai 1-0-ás vereség alkalmával felhangzott a blackpooli drukkerek köréből a "boo", ami arrafelé a felénk megszokott füttykoncertnek felel meg.

0 Tovább

Csarnoklakók IV. - Jock Dodds

A Blackpooli Hírességek Csarnokába az 1950 előtti időszakból Jack Parkinson, Harry Bedford és Jimmy Hampson után negyedikként beválasztott skót támadó, Jock Dodds volt az első, akinek már jelentős klubkarrierje volt a Blackpoolba igazolás előtti időszakból is.

0 Tovább

Csarnoklakók III. - Jimmy Hampson

A Blackpool FC 1950 előtti időszakából a Hírességek Csarnokába harmadikként a klubtörténet mindmáig legtöbb találatát szerző gólvágója, Jimmy Hampson került be. A kezdeti néhány évtől eltekintve Hampson haláláig a Pool labdarúgója volt, melynek színeiben 1927 és 1938 között 373 hivatalos meccsen összesen 252 gólt szerzett (bajnoki mutatója 361/248). 0,68-as gólmutatóját látva nem csoda, hogy manapság is a Blackpool históriája legnagyszerűbb góllövőjeként tisztelik.

0 Tovább

A bíró a hibás...

Szombaton az FA Kupa harmadik köre miatt csonka fordulót rendeztek az angol harmadosztályban, azonban - mivel már ebben a kupában sem érdekelt - a Blackpool így is bajnoki pontokért szállhatott harcba idei első hazai mérkőzésén. A középmezőnyben helyet foglaló Port Vale végül elvitte a három pontot az esős, barátságtalan Bloomfield Road-ról. Hiába volt kiegyenlített a meccs, ha gólt csak a vendégek szereztek, miközben a mieink még saját pályájukon is csak szökőévente jutottak gólhelyzet közelébe.

0 Tovább

Szánalmas teljesítmény, újabb zakó

Mivel immár az időjárás is engedte, idei első hazai mérkőzésére futhatott ki ma délután a Bloomfield Road gyepére csapatunk, az ellenfél a középmezőnyben elhelyezkedő, nálunk 8 ponttal jobb Port Vale volt. A papírformát hazai pályán sem sikerült borítani, az egyre nehezebb helyzetbe kerülő, borzalmas teljesítményt nyújtó Blackpool zsinórban a harmadik bajnoki vereségét szenvedte el egy szörnyű meccsen.

0 Tovább

Kiraboltuk az Oldhamet

2016. január 7-ikének estéje mámoros pillanatokat hozott a Blackpool FC drukkerei számára. Az elmúlt hónapokban elképzelhetetlen volt, ami most történt: egyszerre két futballista is aláírta szerződését csapatunkhoz, ráadásul egyikük sem kölcsönben érkezett, s világgá sem szaladtak a blackpooli állapotok feltérképezését követően. S van bennük még egy közös: mindketten a szintén harmadosztályú Oldham Athletic gárdájától érkeztek hozzánk.

0 Tovább

Elindult az átigazolási időszak

Az új esztendő beköszöntével Blackpoolban is fokozott figyelem követi a januárra újra feléledő átigazolási piacot. A jelenleg kiesőhelyen álló csapat kerete nem alkalmas magasabb célok kitűzésére, sőt: jelenleg úgy tűnik, a bennmaradás kiharcolásához sem lesz elég. Nyáron elmaradt a bevásárlás, s mivel szinte a teljes tavalyi állomány távozott, szeptembertől kölcsönjátékosok rekrutálásával sikerült annyi embert összehozni, hogy ne járjon úgy a klub, mint bő egy évvel korábban Riga menedzser idején, amikor egy bajnoki előtt még a teljes meccskeretet sem sikerült összehozni.

0 Tovább

Csarnoklakók II. - Harry Bedford

A Blackpooli Hírességek Csarnokába az 1950-es évek előttről beválasztott játékosok sorában a már bemutatott Jack Parkinsont a sorozat újabb részében most Harry Bedford követi.

0 Tovább

Csarnoklakók I. - Jack Parkinson

2006. augusztus 22-én a Blackpool FC történetének egyik leghíresebb labdarúgója, Jimmy Armfield adta át a köznek a Blackpooli Hírességek Csarnokát (The Blackpool F.C. Hall of Fame). A klubtörténet jeleseit hat kategóriába sorolták időrend szerint (az 1950-es évek előtti korszak, majd évtizedenként az ötvenes, hatvanas, hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek jelesei), minden kategóriában öt-öt futballista neve örökíttetett meg az utókor számára.

0 Tovább

Egy őrült meccs a múltból

A költözés indukálta múltidézés folytatódik a blogon, ismét egy régi posztot poroltunk le. 1952 őszén a története legszebb éveit élő Blackpool a Charlton Athletic ellen játszott egy olyan meccset, amit még ma is emlegetnek a Bloomfield Roadon és környékén. A mai divatnak (is) megfelelően, kövessük együtt percről-percre, hogy mi is történt!

0 Tovább

Kilátástalan támadójáték

A tavalyi szezonban a Blackpool még a másodosztályban szerepelt (igaz, bántóan simán esett ki tökutolsóként), míg szombati ellenfele, a Burton Albion a negyedosztályban futballozott (s ünnepelhetett ott feljutást bajnokként). A nem is olyan rég még kétosztálynyi differencia idén már olyannyira nem látszott, hogy mindkét harmadik ligás bajnokinkat a Burton nyerte, s 25 fordulót követően az újonc sárga-feketék vezetik a League One küzdelemsorozatát, míg a Blackpool a kiesést jelentő 21. helyre zuhant vissza. Azaz könnyen elképzelhető, hogy míg a Burton két év alatt két osztályt masírozik felfelé, addig a mi csapatunk ugyanennyi idő alatt ugyanezt az utat teszi meg, csak éppen fordított irányban.

0 Tovább

10 embertől sikerült kikapnunk

Az esztendő első mérkőzésére idegenbe utazott a harmadosztályban is a kiesés ellen küzdő Blackpool. Az ellenfél a tavaly még negyedik ligás, de most újoncként is a dobogón álló Burton Albion volt, az esélyek így egyértelműen ellenünk szóltak. Mégis fájó, hogy több mint egy félidőn át emberelőnyben játszva is sikerült elszenvednünk újabb vereségünket.

2 Tovább

100 gerezd mandarin

A Blackpool FC magyar szurkolói blogjának első bejegyzése 2011. május 23-án, úgy este fél kilenc után valamivel került élesítésre. Azóta egy helyen, a Népsport blogszolgáltatójánál működtettük az oldalt, egészen addig, míg 2015. december 31-én - afféle szilveszteri jókívánságként - nem közölték velünk, hogy a szolgáltatás 2016. január 31-én megszűnik, mehet mindenki, amerre akar, Isten hírével. Mi a reblognál kötöttünk ki, s nyitóposztként kissé múltidézésbe fordulunk. Az egykori Népsport-időszakunk legnagyobb sikert aratott posztjának jócskán kibővített, megduplázott verziójával köszöntjük a költözést. Tehát jöhetnek a mandaringerezdek (a Blackpool FC egyik beceneve a Tangerines, azaz Mandarinok), rendezői változatban!

0 Tovább

blackpoolfc

blogavatar

Az angol ligában szereplő Blackpool FC labdarúgócsapatának magyar szurkolói blogja

Utolsó kommentek